Bygg din egen elcykel med ett elcykelkit

Allt fler väljer att köpa en elcykel istället för en extra bil. D bor kanske i stan och vill slippa kostnad och besvär med parkering, men har ändå relativt långa sträckor att pendla dagligen. Eller så bor du utanför en tätort och kämpar med att få kollektivtrafiken att passa in i din vardag. Då kan det vara skönt att kombinera en vanlig cykel med en elcykel. På så sätt slipper trampa så hårt i backarna varje dag.

Men problemet med elcyklar är att de fortfarande är rätt dyra. En elcykel kan kosta allt från 15 000 – 70 000, och då är förstås frågan om det kan löna sig att köpa jämfört med en moped eller billig bil. Och kanske du inte tänkt att använda elcykeln dagligen, utan hellre vill ha en ute vid sommarstugan? Då kan en så stor investering vara lite i saftigaste laget!

Då finns möjligheten att istället köpa ett ombyggnadskit, eller elcykelkit som det även kallas,  där du får alla komponenter som behövs för att bygga om en vanlig cykel till eldrift.Det vore ju inte helt fel att bygga om din gamla cykel direkt till elcykel och slippa få en flashig stöldmagnet på halsen. Det enda som krävs är lite händighet och tålamod och några timmars arbete.

Det här behöver du veta när du köper elcykelkit

Regler för en elcykel

För att en elcykel ska definieras som just en elcykel och inte en EU-moppe, vanlig moped eller till och med  motorcykel, gäller följande regler:

  • Cykeln får inte göra mer än max 25 kilometer i timmen.
  •  Cykeln ska trampas för att motorn ska få hjälpa till.
  • Elmotorn ska kopplas in när trycket på tramporna ökar, till exempel för att göra det lättare att trampa i uppförsbackar och i stark motvind.
  • Motorns effekt får max vara på 250 Watt.

Kom ihåg att om du har en moped så gäller andra regler från Trafikstyrelsen, bland annat på att du ska ha hjälm på dig och att fordonet kanske ska registreras.

Vilket elcykelkit ska jag välja?

Även om den högst tillåtna motorstyrkan som sagt är är 250W, så ska du fundera på om du ändå vill välja ett av de starkare alternativen som 500W eller 1000W för att få mer kraft i backarna, snabbare acceleration eller bara allmänt lite mer fart när du kör på raksträckorna. Så fundera över dina behov och köp utifrån det. Du hittar många valmöjligheter i olika prisklasser på  Boxbike.se, och kan välja och vraka utifrån intresse, behov och ekonomi!

Vad behöver jag köpa förutom elcykelkitet?

Förutom själva ombyggnadskitet för din elcykel behöver du också ett matchande batteripaket. Här kan du välja mellan bly- eller lithiumbatterier. Batterierna är en del av det som gör din elcykel tyngre, så här ska du också göra dig en övervägning om vad du behöver. Blybatterier är billiga, men väger mer, bör underhåll-laddas när de inte används och kräver lite mer skötsel från din sida. Lithiumbatterierna gör din cykel lättare, tål fler laddningscykler och är inte lika känsliga för att skötas fel. De ser också ofta snyggare ut monterade på cykeln. Många väljer också att köpa en s.k. momentarm, särskilt om du vill ha en av de kraftigare motorerna. Den fungerar som en extraförstärkning till cykelns gaffel för att förhindra att hjulaxeln vrider sig.

Passar kitet min cykel?

Elcykelkitten är gjorda så att de passar nästan alla cyklar på marknaden. Undantag kan finnas, til exempel på racingcyklar eller cyklar med framgaffel i lättviktsmaterial. Men genom lite resaerch kan du snabbt se om just det elcykelkit du valt kan passa på din cykel

Du kan bygga om en gammal cykel till elcykel!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.