ugnslucka

Gör din inredning säkrare

Ibland kan det vara nödvändigt att tänka lite extra på säkerheten i sitt hem. Man kanske vill göra sitt hem tryggt för sina barn, sina husdjur eller helt enkelt bara för sig själv. Att säkra sitt hem är minst lika viktigt som att hålla sin dator säker från hackers.

Det finns många anledningar till varför man borde inreda med säkrare inredningsdetaljer. Här är några exempel på hur du kan göra ditt hem lite säkrare genom att välja rätt inredning.

Förankrade möbler

Om man har barn eller djur i sitt hem bör man se till att förankra de möbler som skulle kunna välta. Bokhyllor, garderober, skåp och andra stora, tunga och höga möbler är bara några exempel på möbler som bör förankras. De flesta stora möbler kommer med förankringar så att man enkelt kan skruva fast och säkra dem. Se alltså till att förankra de möbler som skulle kunna välta om någon klättrar i dem. Stora och tunga möbler kan göra riktigt stor skada på ett litet barn eller ett husdjur. Därför är det bäst att vara på den säkra sidan.

rundade-kanter

Undvik skarpa kanter

Undvik möbler och inredningsdetaljer med vassa och skarpa kanter. Bord med glasskivor kan se riktigt snygga ut, men om kanterna är vassa kan de bli riktigt farliga. Vissa dekorationer kan ha vassa detaljer. Undvik även dessa, eller se till att de är utom räckhåll för de som skulle kunna skada sig på dem.

Försök känna efter när du är ute och letar efter möbler eller andra inredningsdetaljer. Om kanterna känns vassa, välj då något annat istället. Det är inte värt risken.

Barnsäkra luckor och dörrar

Se alltid till att säkra luckor och lådor till förvaring av mediciner, rengöringsmedel, knivar eller annat farligt. Det samma gäller även ugnen och spisen. Ingen ska kunna råka komma till skada. Det finns olika typer av barnlås eller liknande lösningar man kan säkra sin inredning med. Det är ett enkelt sätt att undvika onödiga skador på. Om du inte redan har barn- eller djursäkrat där hemma bör du verkligen se till att göra det.

 

Nej tack till farliga material

Farliga eller giftiga material hör inte hemma i våra hem. Tyvärr innehåller många inredningsdetaljer fortfarande giftiga ämnen eller annat otrevligt. Detta gäller speciellt de riktigt billiga lågprismöblerna eller detaljerna. Se upp när du är på jakt efter ny inredning. Försök att läsa vad som står om varorna och om de har blivit testade. Certifieringar och tester är alltid bra. Välj gärna produkter som är tillverkade av mer naturliga material. De kostar oftast lite mer än billiga plastmöbler eller plastdetaljer, men de är verkligen värda priset.

 

Halkfria golv och trappor

Undvik golv och trappor med en hal yta. Spegelblanka golv är snygga och imponerande att se på, men de kan innebära en stor risk för i stort sett alla. Välj golv som är halkfria istället. Fråga efter dessa när du är ute och letar efter nya golv till ditt hem. Vem som helst kan skada sig på ett halt golv.  Om man redan har hala golv kan man försöka halksäkra dem lite med hjälp av mattor med antihalkbeläggning under.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.