Så gör du hemmet allergivänligt

Gör ditt hem mer allergivänligt

Har du en allergiker i hemmet? Kanske har du en vän eller en bekant som är allergisk mot något? Då kan det vara bra att anpassa sitt hem och göra det mer allergivänligt. Men vad kan man göra för att få ett mer allergivänligt hem? I denna text kan du läsa mer om vad du kan göra för att göra ditt eget hem lite mer allergivänligt.

Välj lättrengjord inredning

Välj inredning som är lätt att rengöra

Smuts och damm är inte bra för någon. Vissa människor är extremt känsliga för just damm och partiklar i luften. Om man vill hålla sitt hem så dammfritt som möjligt måste man först se till att inreda det med lättrengjord inredning. Välj möbler som enkelt kan flyttas runt så att du kan komma åt dammet som samlas under dem.

 

Tänk på att inte ha för många saker ståendes eller liggandes på golv, bord eller bänkar. Om du har för många saker liggandes blir det svårare att göra rent och torka bort dammet som samlas omkring och ovanpå dem. Det kan även få dig att känna dig omotiverad till att städa, då du vet att du måste flytta runt på dina saker.

Använd allergivänliga produkter

Om du vill hålla ditt hem så allergivänligt som möjligt bör du endast använda dig av produkter som är testade och godkända. Något du kan titta efter är Svanenmärkta produkter eller produkter som är rekommenderade av Astma- och Allergiförbundet. Märken som till exempel Neutral tillverkar allergivänliga produkter för hemmet. Neutral tillverkar bland annat allergivänligt tvättmedel, diskmedel och schampo. Du kan läsa mer här.

 

Håll dig till oparfymerade produkter om du kan. Parfym är något som kan trigga många typer av allergier. Det finns många fler parfymerade produkter än många tror. Parfym finns bland annat i tvål, deodorant, schampo, tvättmedel, våtservetter och mycket mer. Undvik starkt doftande produkter och välj oparfymerat om du kan. I vissa fall kan det vara svårt att märka om något är parfymerat eller ej. Läs alltid på produktens beskrivning för att vara säker på om den är parfymfri eller ej.

Använd allergivänliga produkter

åll hemmet djurfritt

Om man vill hålla sitt hem allergivänligt för pälsallergiker måste man såklart hålla sitt hem fritt från pälsdjur. För vissa kan detta vara ganska svårt. Om man verkligen vill ha en hund, en katt eller någon annan typ av pälsdjur så ska man såklart få ha det. Om man känner en pälsallergiker med en lindrigare typ av pälsallergi kan man försöka hålla sina djur borta från vissa rum i hemmet. Det kommer fortfarande att finnas lite allergener, men det kommer inte att trigga allergin lika mycket. Så kom ihåg att städa ofta och hålla dina pälsdjur på avstånd. Det kommer att hålla allergenerna på en lägre nivå.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.