avslappning

Skapa en avstressande miljö i hemmet

Tyvärr stressar de flesta av oss alldeles för mycket om dagarna. Det är lätt att fastna i sin stress. Ibland kan det kännas omöjligt att varva ner efter en hektisk arbetsdag. Något man kan göra för att minska sin stress är att skapa en avstressande miljö i sitt hem. Här får du några tips på hur du gör just detta.

Skaffa fler växter

Försök att inreda med fler växter. Levande växter och grönska har en positiv effekt på oss människor. De ger våra hem en mer naturlig och avslappnad känsla. Man ska inte ge upp på krukväxter helt bara för att man ofta glömmer bort att vattna dem eller för att man inte har så mycket kunskap om dem. Det finns många tåliga växter att välja bland. Om man är allergisk eller av någon annan anledning inte vill skaffa sig riktiga växter kan man köpa konstgjorda. Konstgjorda växter kan ge samma avslappnande känsla.

Om man har ont om plats kan man sätta sina växter i bokhyllor, på piedestaler eller hänga upp dem i amplar.

Mörkt i sovrum och vardagsrum

Se till att de rum du vill kunna slappna av i är mörka och mysiga. Mörka rum får oss ofta att slappna av. Tänk dig motsatsen till ett bra arbetsrum, helt enkelt. Ett bra arbetsrum ska vara ljust och ha bra belysning för att vi ska hålla oss vakna och alerta medan vi arbetar. Mörka rum har en omvänd effekt.

Om man har sömnproblem bör man verkligen testa att byta till mörkare tapeter eller måla om sina väggar med mörkare färger.

Detta betyder såklart inte att man inte kan använda sig av god belysning i sina avslappningsrum. Ett bra tips är att använda sig av dimningsbar belysning. Då kan du själv välja hur ljust eller mörkt du vill ha det i ditt sovrum eller vardagsrum.

planterad-kruka

Undvik oreda och stök

Få saker stressar så mycket som att komma hem till ett stökigt och kaotiskt hem. Gör det lättare för dig själv genom att se till att det alltid finns tillräckligt med förvaringslösningar. Försök att inte ha för många saker liggandes löst på bänkar, bord eller golv. Om man har en massa saker liggandes lösa överallt kan de få hemmet att kännas riktigt stökigt. Många blir stressade av detta. Därför är det en bra idé att skaffa sig ordentligt med förvaring så att allt kan få sin egen plats. När man inte använder en specifik sak ska man lägga tillbaka den på sin plats. Om man gör detta slipper man en massa onödig städstress.

Undvik skrikiga färger

Om man har svårt att slappna av bör man undvika att inreda med skrikiga färger. Starka och skrikiga färger kan faktiskt stressa dig utan att du är medveten om det. Använd dig av mer naturliga eller subtila färger istället. Självklart kan man använda sig av några starka färger, men undvik att använda många på en gång. Starka och skrikiga färger påverkar inte alla, men många upplever att de känner sig mer stressade av dem. Om du stressar mycket och ofta borde du testa att använda dig av andra färger.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.